Our dancing children-Naomi Gerrard

«Η τέχνη είναι ένας δρόμος προς την ελευθερία, τη διαδικασία απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος, γεγονός που είναι ο πραγματικός και ο υπέρτατος στόχος κάθε διαπαιδαγώγησης» Ε. Cassirer
Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμού της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για συνέδρια/σεμινάρια/εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμες συνδέσεις.

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ 4ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ «ΈΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ….ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών, στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και η Δ/νση Ραδιοτηλεόρασης συνδιοργανώνουν τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων (Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.
 Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη, να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη προστασίας του πλανήτη και εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΔΕΚΑΤΗ-ΤΡΙΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ -CAMERA ZIZANIO

Από 30 Νοεμβρίου ως 7 Δεκεμβρίου 2013 θα διεξαχθεί στον Πύργο και άλλες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – CAMERA ZIZANIO.
Όσα σχολεία ή μεμονωμένοι νέοι δημιουργοί επιθυμούν να συμμετάσχουν με ταινία τους στην CAMERA ZIZANIO, μπορούν να ενημερωθούν για τους κανονισμούς που διέπουν το διαγωνισμό στην ιστοσελίδα http://camerazizanio.net και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές ως τις 10 Οκτωβρίου 2013
Όσα σχολεία θέλουν να πραγματοποιήσουν, με την ευκαιρία του Φεστιβάλ, εκπαιδευτική εκδρομή στην Ολυμπία, μπορούν να πάρουν πληροφορίες από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, στα τηλ. 210/8664470-Φαξ. 210/8662344-e-mail: neanikoplano@gmail.com.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΚΣΤ΄ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα στα Αρχαιολογικά Μουσεία Πειραιά, Σαλαμίνας, Αίγινας και Πόρου, τα οποία παρέχονται δωρεάν στις μαθητικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά πραγματοποιούνται τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
1. "Ψίθυροι Θεών" (Νηπιαγωγείο, Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού)
2. "Μια περικεφαλαία, ένας καθρέφτης και μια κούκλα" (μαθητές Δημοτικού)
3. "Με φωτιά και με χαλκό φτιάχνω άγαλμα θεϊκό" (μαθητές Δημοτικού)
4. "Φως και σκιά μετρούν το χρόνο" (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξη). 
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το σχετικό έγγραφο της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.    

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΑΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Ελαιουργείο Ελευσίνας διημερίδα με θέμα "Το Θέατρο ξαναπηγαίνει στο σχολείο". Η διημερίδα συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Αισχυλίων και το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά και νέους (Ελληνική ASSITEJ). Κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, καθώς και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά. Η συμμετοχή στη διημερίδα είναι δωρεάν. Είναι ωστόσο απαραίτητη η κράτηση θέσεων για τα σεμινάρια και τα εργαστήρια.
Για πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Φεστιβάλ Αισχυλείων (τηλέφωνο: 210-5565613-607, 210-5537100, fax: 210-5565617 e-mail: info@aisxylia.gr)
Αναλυτικά το πρόγραμμα της Διημερίδας βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αισχυλείων.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Ενημερωθείτε σχετικά με διαδικτυακές εκπαιδευτικές εφαρμογές, τις δυνατότητες αξιοποίησης του ηλεκτρονικού αποθετηρίου εκπαιδευτικού υλικού για την Ακρόπολη, καθώς και φύλλα εργασίας -εξερεύνησης για το σχεδιασμό επισκέψεων ομάδων μαθητών στον Βράχο της Ακρόπολης. 

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία θα προσφέρει για το σχολικό έτος 2013-2014 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εργαστήρι Δημοκρατίας" για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Περισσότερα


Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ: ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΑΘΗΝΩΝ

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Φορείς έκφρασης και παράδοσης πολιτισμού: Ελληνική Γραφή και Μουσική της Αρχαιότητας" της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις για τη γραφή και τη μουσική της ελληνικής αρχαιότητας. Κατά τη διάρκεια των δράσεων παρουσιάζονται στους μαθητές αυθεντικοί πάπυροι  και πρωτότυπες μεμβράνες με ελληνική γραφή, πιστά αντίγραφα σημαντικών παπύρων και μεσαιωνικών χειρογράφων, των οποίων τα πρωτότυπα βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και υλικά και όργανα γραφής (αυθεντικά και ανακατασκευασμένα) αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένες ανακατασκευές αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε ομάδες 40-60 μαθητών. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διεξάγονται στο χώρο της Βιβλιοθήκης της Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε οι εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά μέσα να μπορούν να μετακινούνται, προκειμένου τα εκπαιδευτικά προγράμματα να αναπτύσσονται και στους χώρους των σχολείων, στις περιπτώσεις που οι μαθητές θα αδυνατούν να προσέλθουν στο χώρο του Πανεπιστημίου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΩΡΕΑΝ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΤΕ

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ ανακοίνωσε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014 με σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν.
Διαβάστε περισσότερα για τα Εργαστήρια κατασκευής παζλ, επιτραπέζιων παιχνιδιών και κόμικς. 
Διαβάστε περισσότερα για τα Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2013-2014 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τις εκπαιδευτικές του δράσεις για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης και στο Αρχαιολογικό Πάρκο στην Πανεπιστημιούπολη. Περισσότερα 

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας (ΕΔΠΕ) και το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας «ΑΙΩΝ» συνδιοργανώνουν το 3ο Διεθνές Συνέδριο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου 2013 στο Ναύπλιο και την Επίδαυρο.