Our dancing children-Naomi Gerrard

«Η τέχνη είναι ένας δρόμος προς την ελευθερία, τη διαδικασία απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος, γεγονός που είναι ο πραγματικός και ο υπέρτατος στόχος κάθε διαπαιδαγώγησης» Ε. Cassirer
Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμού της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για συνέδρια/σεμινάρια/εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμες συνδέσεις.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ: "Χαμένοι στο αρχείο: ανακαλύπτοντας αρχεία και πηγές μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα" (14/11/2013)

Σας ενημερώνουμε ότι το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας διοργανώνει ημερίδα με θέμα: "Χαμένοι στο αρχείο: ανακαλύπτοντας αρχεία και πηγές μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/11/2013, 16:00-19:00 στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα) και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας.
Διαβάστε το σχετικό έγγραφο.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο Μέγαρο Αλεξάνδρου Διομήδη (οδός 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα) υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία παρέχονται δωρεάν. Στόχος των προγραμμάτων είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια μέσα από τα οποία αναδεικνύονται το σύνολο της ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας. 
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό έγγραφο της Δ/νσης ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος διοργανώνει στο χώρο του (Νίκης 39, Αθήνα) εκπαιδευτικά προγράμματα  που απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παρέχει εκπαιδευτικό υλικό και μουσειοσκευές για χρήση μέσα στην τάξη.
Η συμμετοχή των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό και οι μουσειοσκευές παρέχονται δωρεάν.  
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ. 

3ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ "ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΝΤΙΣΗ-ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ"

Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά προκηρύσσουν τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό "Σοφία Φίλντιση-Το Δέντρο της Σοφίας". Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία της χώρας, καθώς και στα ελληνόφωνα Δημοτικά Σχολεία του εξωτερικού.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το Διαγωνισμό στο σχετικό έγγραφο του ΥΠΑΙΘ.      

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ: "ΜΟΥΣΕΙΟΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ" (ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013)

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων σε συνεργασία με το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ προσκαλούν τους εκπαιδευτικούς σε ημερίδα με θέμα: "Μουσειοπειραματισμοί στο χρόνο". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά. Σκοπός της συνάντησης είναι η παρουσίαση της θεματολογίας των Πολιτιστικών Προγραμμάτων, καθώς και η γνωριμία με τις δράσεις-εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών. Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί από όλες τις Διευθύνσεις Π.Ε. της Ατιικής. Δηλώσεις συμμετοχής στα e-mail: peepothe@gmail.com και gthanop88@yahoo.gr. ως την Παρασκευή 18/10/2013.   

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΦΗΣ

Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες για το σχολικό έτος 2013-2014. Ενημερωθείτε για το το σκοπό και το περιεχόμενο των προγραμμάτων από το σχετικό δελτίο τύπου του Μουσείου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ακρόπολης για το σχολικό έτος 2013-2014 στο σύνδεσμο  http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/sholeia.
Τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν στις σχολικές ομάδες, είναι όμως απαραίτητη η κράτηση ( τηλέφωνο 210 9000903, fax: 211 8005307, e-mail: schoolbookings@the acropolismuseum.gr). 

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Για το σχολικό έτος 2013 - 2014, θα πραγματοποιείται στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα 105 56) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πώς σας ήλθε κατά νου να σπουδάσετε επιστήμη;» Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού και προσφέρεται δωρεάν. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές ανακαλύπτουν τα εκθέματα του Μουσείου και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά. Συζητούν, αυτοσχεδιάζουν και ερμηνεύουν μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων στιγμιότυπα από την ιστορία και την καθημερινή ζωή της εποχής.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό δελτίο τύπου του Μουσείου. 

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΝ- ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ (5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΠΛΑΚΑ)

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Πλάκα ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο ελληνικό παραδοσιακό παιχνίδι και στο σύγχρονο παιχνίδι πόλης με παράλληλα εκπαιδευτικά εργαστήρια & καλλιτεχνικά δρώμενα. Πρόκειται για πρωτoβουλία του πολιτιστικού φορέα "Ανάμεσα στους Μέρμηγκες" σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού,Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, και σε συνεργασία με τo art café Κιμωλία, και το Athens Plaython. 
Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη και πρωταρχικός στόχος της διοργάνωσης είναι να αναβιώσει η έννοια της γειτονιάς και να προαχθεί η συναναστροφή, η διασκέδαση και η ψυχαγωγία μέσω του παιχνιδιού και της τέχνης. Εκδήλωση- προάγγελος θα πραγματοποιηθεί και το απόγευμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου.