Our dancing children-Naomi Gerrard

«Η τέχνη είναι ένας δρόμος προς την ελευθερία, τη διαδικασία απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος, γεγονός που είναι ο πραγματικός και ο υπέρτατος στόχος κάθε διαπαιδαγώγησης» Ε. Cassirer
Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμού της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για συνέδρια/σεμινάρια/εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμες συνδέσεις.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: "ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΣΗ-ΠΑΡΑΤΉΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ"

Σας ενημερώνουμε ότι το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας διοργανώνει διήμερο βιωματικό σεμινάριο με θέμα: "Εικαστική εμπειρία, έκφραση και δημιουργία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: από τη θέαση-παρατήρηση στην παραγωγή-δημιουργία".
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στο 29ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου
 Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με διάφορες μορφές εικαστικών τεχνών, η διερεύνηση της εικαστικής γλώσσας με τη χρήση ποικίλων υλικών και μέσων, καθώς και η ανάδειξη τρόπων αξιοποίησης των εικαστικών τεχνών κατά την υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων, με στόχο την ανάπτυξη κριτικά σκεπτόμενων, συνειδητοποιημένων δημιουργών/θεατών. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν παραδείγματα καλών πρακτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θα πραγματοποιηθούν βιωματικά σεμινάρια εικαστικής δημιουργίας.

 Δείτε το Πρόγραμμα του σεμιναρίου και τις περιλήψεις των βιωματικών εργαστηρίων στο σχετικό έγγραφο της Δ/νσης.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης, προκειμένου να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν Πολιτιστικά Προγράμματα σχετικά με τα μνημεία και την τέχνη της Ακρόπολης, καθώς και σχετικά με το Δωδεκάθεο έχει δανειστεί από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Ακρόπολης τις εξής  Μουσειοσκευές:   
  • "Πάμε στην Ακρόπολη"
  • "Η Ζωφόρος του Παρθενώνα"
  • "Το Δωδεκάθεο"
Οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν σχετικά Πολιτιστικά Προγράμματα και θα επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τις παραπάνω μουσειοσκευές μπορούν να την δανειστούν  από το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων για χρονικό διάστημα 10-15 ημερών, κατόπιν συνεννόησης με την Υπεύθυνη στα τηλέφωνα: 210 5447966 και 6974949928 ή στο e-mail: marmagaliou@gmail.com
Πληροφορίες για το περιεχόμενο των Μουσειοσκευών εδώ.  

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ: "Καλλιεργώντας δεξιότητες στο σχολείο. Από τη θεωρία στην ανάδειξη καλών πρακτικών", Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και η κ. Θεοδώρα Χανδρινού, ζωγράφος-χαράκτρια, εκπαιδευτικός, συνδιοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Καλλιεργώντας δεξιότητες στο σχολείο. Από τη θεωρία στην ανάδειξη καλών πρακτικών», στις 22 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 15:30-19:00, στο Μέγαρο Διομήδη, έδρα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου 146
Σκοπός της ημερίδας είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση εκπαιδευτικών δράσεων όπως αυτές αναπτύσσονται στην ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιχειρείται η πολυεπίπεδη ανάδειξη εφαρμογών από εκπαιδευτικούς διαφορετικών διδακτικών αντικειμένων. Με έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων αναλύεται η μεθοδολογία που ακολουθείται στην εκάστοτε περίπτωση. Μέσω της ανάπτυξης βιωματικών δραστηριοτήτων και γόνιμων καλών πρακτικών, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με την ουσία και την πρακτική των καινοτόμων δράσεων στο σχολείο.
Αναδεικνύεται επίσης η αξία της αμφίδρομης σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα στο σχολείο και το μουσείο.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.8807.799 (Μαρία Λεμπέση, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας).
Δείτε εδώ τις περιλήψεις των εισηγήσεων. 
Κατεβάστε εδώ τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ''ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΙΩΓΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ, ΤΟΥΡΚΙΑ- ΕΛΛΑΔΑ, 1922-1924"

Σας ενημερώνουμε ότι η ταινία ''ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, Διωγμός και Ανταλλαγή Πληθυσμών, Τουρκία- Ελλάδα, 1922-1924", η οποία αποτελεί το μέρος Β' μετά την ταινία "ΣΜΥΡΝΗ Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922" (Σενάριο- σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού, Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ), θα προβάλλεται σε πρωινές προβολές για σχολεία στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (Πειραιώς) σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά και ολόκληρο το σχολικό έτος 2013-2014 σε κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ύστερα από έγκαιρη επικοινωνία με τους υπεύθυνους κρατήσεων
Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία, τις προβολές και το κόστος συμμετοχής εδώ

ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ; ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Σας ενημερώνουμε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον κινηματογράφο «Πάμε Σινεμά;» απευθύνεται στους μαθητές όλων των σχολείων της Ελλάδας. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα υλοποιείται με την  συνεργασία των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης .
Στόχος του προγράμματος είναι η επαφή των παιδιών με την τέχνη του κινηματογράφου και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας,  διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει. 
Έχουν σχεδιαστεί δύο εφαρμογές του προγράμματος, με κοινή δομή και προσανατολισμό: η μία απευθύνεται σε μαθητές των Δ΄, Ε΄ και  Στ΄ τάξεων των Δημοτικών σχολείων και η άλλη σε μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων.
Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές στο πρόγραμμα,  μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά και ώρες 10:00 έως 14:00  στα τηλέφωνα : 210-3313004 και  210-3613004 (κ. Νίκος Γιαννόπουλος).
Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης-παραγωγός κ. Αντώνης Κιούκας (e-mail : info@pamecinema.net)
Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εδώ.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

1ος ΠAΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΒΙΝΤΕΟΜΟΥΣΕΙΑ 2014 ΜΕ ΘΕΜΑ « Ο κόσμος γύρω μας - ο κόσμος όπως τον ζούμε!»

    Το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προκηρύσσει τον 1ο Πανελλαδικό Μαθητικό  Διαγωνισμό Ταινιών  Βιντεομουσεία 2014 με θέμα « Ο κόσμος γύρω μας - ο κόσμος όπως τον ζούμε» Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες πέντε τουλάχιστον μαθητών, από Δημοτικά Σχολεία (Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού), Γυμνάσια και Λύκεια. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν.        
        Οι ταινίες «βιντεομουσεία» είναι ταινίες μικρού μήκους με θέματα που οι μαθητές θεωρούν σημαντικά για την ομάδα τους, για τη δική τους νεανική ζωή, θέματα που θα ήθελαν να τα δείξουν στους εφήβους του αύριο.   
    Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές-τριες η ευκαιρία να συνεργαστούν πάνω σε μια δημιουργική δραστηριότητα, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης, να γίνουν κριτές και ερευνητές του άμεσου προσωπικού τους περιβάλλοντος και να παρατηρήσουν με κριτική ματιά την καθημερινότητά τους. 
          Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι απαραίτητη η συμπλήρωση ηλεκτρονικής αίτησης μέχρι την Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 στο info@karposontheweb.org. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ολοκληρωμένης ταινίας είναι η Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, ώρα  12:00.  
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το Διαγωνισμό στο σχετικό έγγραφο της Δ/νσης ΣΕΠΕΔ του Υ.ΠΑΙ.Θ.