Our dancing children-Naomi Gerrard

«Η τέχνη είναι ένας δρόμος προς την ελευθερία, τη διαδικασία απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος, γεγονός που είναι ο πραγματικός και ο υπέρτατος στόχος κάθε διαπαιδαγώγησης» Ε. Cassirer
Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμού της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για συνέδρια/σεμινάρια/εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμες συνδέσεις.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Ο εκπαιδευτικός ρόλος του Μουσείου"

Η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων, διοργανώνει διήμερο βιωματικό σεμινάριο με θέμα: "Ο εκπαιδευτικός ρόλος του Μουσείου". 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, ώρες 10:00-13:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (Χαριλάου Τρικούπη 31, Πειραιάς) και την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, ώρες 17:00-20:00 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω (Θηβών 341, έναντι Δημοτικού Σταδίου Αιγάλεω, είσοδος από οδό Αθηνάς). 
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τις αρχές σχεδιασμού, διοργάνωσης και υλοποίησης μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης στο μουσείο, καθώς και η παρουσίαση προτάσεων για την αξιοποίηση της μουσειακής εμπειρίας με βιωματικές δραστηριότητες στη σχολική τάξη, μετά την επίσκεψη. 
Εισηγήτρια θα είναι η κ. Εύη Πίνη, αρχαιολόγος, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων.

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, στο οποίο επισυνάπτεται το Πρόγραμμα του σεμιναρίου.


                                        ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΣΥΛΛΕΓΩ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ"

Δείτε τα ονόματα των  εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο με θέμα: "Συλλέγω εμπειρίες" στο σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας.

Όσοι από τους αναφερόμενους στον πίνακα δεν θα συμμετάσχουν παρακαλούνται να ενημερώσουν τις Υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων ή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ώστε να ειδοποιηθούν εκπαιδευτικοί από τη λίστα των αναπληρωματικών.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι θα μετακινηθούν προς το χώρο του Κέντρου Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το πούλμαν θα πρέπει να βρίσκονται στο σταθμό μετρό Συγγρού- Φιξ στις 16:30.  

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Συλλέγω εμπειρίες"

Οι Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας διοργανώνουν, σε συνεργασία με το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφόρος Ποσειδώνος 26, Δέλτα Φαλήρου), σεμινάριο με θέμα: "Συλλέγω εμπειρίες". Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 17:00-19:00 στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί το ομότιτλο εκπαιδευτικό παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί και διανέμεται στα σχολεία και στα παιδιά από το Κέντρο Επισκεπτών. Το εκπαιδευτικό αυτό παιχνίδι προσκαλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν με ποικίλους τρόπους τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ερεθίσματα που δέχονται και να τα μετατρέψουν σε δικά τους προσωπικά βιώματα. 










Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ "ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΝΤΙΣΗ-ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ"

Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά διοργανώνουν τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας "Σοφία Φίλντιση-Το δέντρο της σοφίας". Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Ελλάδας και των ελληνόφωνων σχολείων του εξωτερικού. Το θέμα του Διαγωνισμού σχετίζεται με το έργο της μεσσήνιας συγγραφέως Σοφίας Φίλντιση.

17ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2015"

Τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. ΤΟΝ 17ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού βιβλίου "Βιβλιοδρομίες 2015". Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δ΄-ΣΤ Δημοτικού και στοχεύει στην ουσιαστική επαφή των παιδιών με σημαντικά έργα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεών τους και στην ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης, αλλά και στην καλλιέργεια ομαδικού-συνεργατικού πνεύματος. 
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015.
Αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.   

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ (27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

Το Εβραϊκού Μουσείο Ελλάδος διοργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες αφιερωμένες στην Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου 2015, από τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου ως την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015. Στόχος των προγραμμάτων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μέσα από τα ιστορικά στοιχεία, τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες, να μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων, που προκύπτουν για τη ζωή μας σήμερα. Η βιωματική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος μπορεί να «μιλήσει» πιο άμεσα στα παιδιά από οποιαδήποτε ιστορική – επιστημονική παρουσίαση, βοηθώντας τα έτσι να προσεγγίσουν τις εμπειρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, καθώς και τη μετουσίωση αυτών των εμπειριών μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση. Δείτε αναλυτικά τα προσφερόμενα προγράμματα ΕΔΩ. Τα προγράμματα αυτά προσφέρονται χωρίς καμία χρέωση. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κα Οριέττα Τρέβεζα, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Ε.Μ.Ε., τηλ. 210 32 25 582, e- mail: otreveza@jewishmuseum.gr