Our dancing children-Naomi Gerrard

«Η τέχνη είναι ένας δρόμος προς την ελευθερία, τη διαδικασία απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος, γεγονός που είναι ο πραγματικός και ο υπέρτατος στόχος κάθε διαπαιδαγώγησης» Ε. Cassirer
Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμού της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για συνέδρια/σεμινάρια/εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμες συνδέσεις.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η Φιλοσοφία για/ με παιδιά στα Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων"

Η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Α΄, Β, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: "Η φιλοσοφία για/με παιδιά στα Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, και ώρες 16:30-19:00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ. 210 3611206, πρόσβαση με το μετρό: σταθμός «Σύνταγμα»). Εισηγήτρια θα είναι η κ. Έλενα Θεοδωροπούλου, Καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Παιδείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα στο σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.

Αιτήσεις συμμετοχής ως τις 4 Μαρτίου 2015.





Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ημερίδα "Ευτέρπη: Ένα ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο για το τραγούδι στο σχολείο"

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Η Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" και η Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), παρουσιάζουν το Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο "Ευτέρπη", μια πρότυπη εκπαιδευτική εφαρμογή, η οποία συγκεντρώνει τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση, με μουσική σημειογραφία, συνοδευόμενα από προτάσεις για εκπαιδευτική εφαρμογή και μουσικολογικά σχόλια. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, 12:00-16:00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Ζέρβα, Βασ. Κωνσταντίνου 48).
Η ημερίδα έχει ως στόχο να παρουσιάσει το ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο Ευτέρπη και τα ζητήματα που απασχόλησαν τις Ομάδες Εργασίας των συνεργαζόμενων φορέων. Απώτερος στόχος είναι να προκληθεί ένας γόνιμος διάλογος για το παρόν και το μέλλον της σχολικής μουσικής εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις παραμέτρους που μεγιστοποιούν τη συμβολή του τραγουδιού και της τεχνολογίας στην διδασκαλία-μάθηση.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή. 


Περισσότερες Πληροφορίες

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΩ -ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


Στις 14 & 15 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πάνω από 400 ατόμων συνολικά η διημερίδα «Ο λόγος της Πειθούς: διεπιστημονικές προσεγγίσεις και διδακτικές προτάσεις», που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση για την προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Μελέτης της Λογοτεχνίας και της Ρητορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αττικής. Πανεπιστημιακοί, σχολικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές ρητορικής, μαθητές και φοιτητές ανέβηκαν όλοι στο ίδιο βήμα, για να μοιραστούν με όλους την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον λόγο που εμπνέει, προτρέπει, πείθει, για τη δομημένη σκέψη, για τη σημασία της αγωγής του ακροατή, για την ικανότητα να διαβλέπουν πίσω από τα ποικίλα μηνύματα και να αποφεύγουν τις «παγίδες πειθούς» ως υποψιασμένοι ενεργοί πολίτες.










Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να έρθουν σε επικοινωνία με την Ένωση μπορούν να επικοινωνούν με το Δ.Σ. στο mail enosiritorikis@gmail.com

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας  (26 Απριλίου 2015) διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων Πανελλήνιο Διαγωνισμό με τίτλο: «Πνευματική Ιδιοκτησία», με θέμα την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων. Ο διαγωνισμός  απευθύνεται σε μαθητές των  Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων Δημοσίων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στη σύγχρονη κοινωνία και το ρόλο της ως καθοριστικού παράγοντα για την προώθηση της δημιουργικότητας και του πολιτισμού.
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δράσεων και των αποτελεσμάτων τους ορίζεται η Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό στα παρακάτω έγγραφα:



Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Ρεπορτάζ της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα" για το Πρόγραμμα e-twinning με θέμα τα Ψηφιακά Παραμύθια


Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα" για το Πρόγραμμα e-twinning με θέμα: "Ψηφιακά παραμύθια" (σελ. 76). 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας,  μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού με τη δασκάλα Κική Λιανού και τους μαθητές της Γ΄ τάξης. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς! Ευχόμαστε η συνεργασία μεταξύ των σχολείων να αναδειχθεί σε μία πολύτιμη εμπειρία τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους εκπαιδευτικούς και να γίνει η αφορμή για νέες φιλίες και γόνιμες ανταλλαγές, τόσο για τους δασκάλους, όσο και για τους μαθητές!   

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ "Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ"

Δείτε ΕΔΩ μια ανασκόπηση και φωτογραφίες από το σεμινάριο με θέμα: "Ο εκπαιδευτικός ρόλος του Μουσείου", που συνδιοργάνωσε η Δ/νση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, διαμέσου της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων. 

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα"

Σας γνωστοποιούμε ότι το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος διοργανώνει:
· το 14ο Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο: «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα» και 
· εργαστήριο με την ίδια θεματική σε συνεργασία με το Εβραϊκό Ιστορικό Ινστιτούτο CENTROPA.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2015 στην Αθήνα, στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23) και στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (Σύνταγμα, Νίκης 39) και το εργαστήριο στις 28 Φεβρουαρίου 2015, στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23) και μπορούν να τα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης.

Για περισσότερες πληροφορίες, oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-3225582, στην ιστοσελίδα www.jewishmuseum.gr και στο e-mail info@jewishmuseum.gr.
Δείτε ΕΔΩ το σχετικό έγγραφο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το "Ερωτηματολόγιο διερεύνησης των επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών σε θέματα Πολιτισμού και Τεχνών στην Εκπαίδευση".
Το ερωτηματολόγιο  δημιουργήθηκε με σκοπό να διερευνήσει τις επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας σε θέματα Πολιτισμού και Τεχνών στην Εκπαίδευση. 
Είναι ΑΝΩΝΥΜΟ και η συμπλήρωσή του ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 3 ΛΕΠΤΑ. Ωστόσο, η συμπλήρωσή του κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για το σχεδιασμό των ημερίδων και σεμιναρίων που διοργανώνονται από το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας,  ώστε να ανταποκρίνονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις δικές σας επιμορφωτικές ανάγκες και να συμβάλουν ουσιαστικά στην υποστήριξή σας, όσον αφορά την υλοποίηση των Πολιτιστικών Προγραμμάτων. 
Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και τον χρόνο σας!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: "Ο εκπαιδευτικός ρόλος του Μουσείου"

Όσοι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο διήμερο σεμινάριο με θέμα: "Ο εκπαιδευτικός ρόλος του Μουσείου", που συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων και και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων, παρακαλούνται να συμπληρώσουν το παρακάτω ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή. Σκοπός του ερωτηματολογίου είναι η αξιολόγηση του σεμιναρίου από άποψη οργάνωσης, περιεχομένου και χρησιμότητας για την επιτυχή υλοποίηση των Πολιτιστικών Προγραμμάτων. Η συμπλήρωσή του δεν απαιτεί περισσότερο από 10 λεπτά, ωστόσο οι απαντήσεις σας κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τον σχεδιασμό των μελλοντικών επιμορφωτικών δράσεων του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων, ώστε να ανταποκρίνονται κατά τον καλύτερο τρόπο στις επιμορφωτικές σας ανάγκες.  

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ"

Σας ενημερώνουμε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση, θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο με θέμα: "Ο εκπαιδευτικός ρόλος του Μουσείου", που συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό έγγραφο και τον πίνακα με τα ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΘΟΥΣ: ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ"

Τo Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Μελέτης της Λογοτεχνίας και της Ρητορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η επιστημονική μη κερδοσκοπική Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα με θέμα: "Ο λόγος της πειθούς: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις και διδακτικές προτάσεις". Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, 10:00-20:00, στο Αμφιθέατρο του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης (Μαρασλή 4, στάση μετρό «Ευαγγελισμός») και διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ και σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄, Α΄, Β΄, Δ΄ Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.  
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διημερίδα παρακαλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα http://diimerida-gia-tin-peitho.webnode.gr έως την Πέμπτη 12/2. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους από την Ελληνική Ένωση για την προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση (http://rhetoricedu.com/). 
         Δείτε ΕΔΩ το σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας

         ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

         Η ΑΦΙΣΑ