Our dancing children-Naomi Gerrard

«Η τέχνη είναι ένας δρόμος προς την ελευθερία, τη διαδικασία απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος, γεγονός που είναι ο πραγματικός και ο υπέρτατος στόχος κάθε διαπαιδαγώγησης» Ε. Cassirer
Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμού της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για συνέδρια/σεμινάρια/εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμες συνδέσεις.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ-ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα των φύλων: από την εκπαίδευση στην πρόληψη»

    Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΠΑΔ) δύο επιμορφωτικά-βιωματικά σεμινάρια με θέμα: «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ»
   Τα σεμινάρια, διάρκειας 10 ωρών το καθένα, απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας και θα πραγματοποιηθούν: 
α. το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 στο 31ο Δ.Σ. Περιστερίου (Βυτίνης 23 και Βερροίας, χάρτης σχολείου: http://tinyurl.com/nne6zzo ) από 10:00 έως 20:00
β.την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 στο 7ο Δ.Σ. Αγ. Αναργύρων (Νικ. Πλαστήρα 206, χάρτης σχολείου: http://tinyurl.com/o6unpxz ) από 10:00 έως 20:00
  Τα σεμινάρια εντάσσονται στο πλαίσιο του ομώνυμου Προγράμματος, που υλοποιεί το ΚΕΠΑΔ από τον Αύγουστο του 2013. Σκοπός των σεμιναρίων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα έμφυλων στερεοτύπων και διακρίσεων, καθώς και η εξοικείωσή τους με εκπαιδευτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ίδιους κατά την εκπόνηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων: Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το σχετικό ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ.


    

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2014-2015

Για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας απολογισμού των Προγραμμάτων Πολιτιστικών Θεμάτων για το σχολικό έτος 2014-2015 και την έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων παρακαλούνται: 
 
α. Οι εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική φόρμα απολογισμού των Προγραμμάτων

β. Οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων και οι Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων  να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το ενημερωτικό έντυπο επιβεβαίωσης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 

ως τις 27/5/2015

Εφόσον οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να κρατήσουν αντίγραφο της φόρμας απολογισμού θα πρέπει να φροντίσουν για την αποθήκευση της φόρμας πριν την υποβολή της, σύμφωνα με τις οδηγίες που επισυνάπτονται.  

Αναλυτικά οι πληροφορίες για τον απολογισμό των Προγράμματων ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ.



Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

Με χαρά πληροφορηθήκαμε τη διάκριση σχολείων της Διεύθυνσής μας σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς.
Συγκεκριμένα το  5ο  Δ.Σ. Αιγάλεω  απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας Πλανήτης …μια ευκαιρία», τον οποίο συνδιοργάνωσαν η ΝΕΡΙΤ, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Για τη δημιουργία της ταινίας με τίτλο: «Από το πυριτιδοποιείο … στο μπαρουτάδικο» συνεργάστηκαν οι μαθητές των τμημάτων Ε1 και Ε3 και οι εκπαιδευτικοί Γεωργία Λάνη και Γιάννης Μπούζοντιτς

Επίσης το 4ο Δ.Σ. Αγ. Αναργύρων και το 16ο Δ.Σ. Ιλίου απέσπασαν το 2ο βραβείο στην κατηγορία της φωτοϊστορίας και του σποτ αντίστοιχα στον διαγωνισμό: «Κύπρος: 1974-2014, 40 χρόνια. Δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ…», που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Σπίτι της Κύπρου - Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα (σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος.

Η φωτοϊστορία του 4ου Δ.Σ. Αγ. Αναργύρων συνιστά αποτέλεσμα συνεργασίας των μαθητών της Στ΄τάξης και της δασκάλας τους Αικατερίνης Σαββοπούλου με την δασκάλα της Θεατρικής Αγωγής Βιργινία Κάτσουνα, τον δάσκαλο των Τ.Π.Ε Αχιλλέα Κατσαρό και την Σπυριδούλα Προσωπάρη, δασκάλα Μουσικής του Σχολείου.
Από το 16ο Δ.Σ. Ιλίου στο Διαγωνισμό συμμετείχε το τμήμα ΣΤ2 με τη συνεργασία της δασκάλας Μεντζελοπούλου Φιλοθέης.   

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε τις μαθητικές δημιουργίες που διακρίθηκαν: 

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τη διάκρισή τους. Τους ευχόμαστε ολόψυχα το σχολείο να είναι πάντα γι’ αυτούς ένας χώρος χαράς, έμπνευσης και δημιουργίας, που θα τροφοδοτεί την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητά τους και θα τους προτρέπει να αγωνίζονται για να κατακτούν πρωτιές στην επιστήμη, στην τέχνη, στη ζωή!  

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και εργαστήρι για εκπαιδευτικούς από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων στις 18 Μαΐου με: 
1.Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ελεύθερη συμμετοχή για σχολεία (Τίτλος "΄Ενα αστείο στο μουσείο"
"Ελάτε να σκαρώσουμε ένα αστείο στο μουσείο σχολικής ζωής. Ένα αστείο που θα κρύβει μια αλήθεια για τους συμμαθητές μας του προηγούμενου αιώνα." Σχεδίαση και εμψύχωση: Ελένη Σβορώνου, Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας-9:00-10:30 και 11:00-12:30)

2. Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς με ελεύθερη συμμετοχή (Τίτλος: "Το σχολείο τότε και τώρα" .
Ένα εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με στόχο τη γνωριμία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.Οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν το μουσείο και θα σχεδιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βάση τις άριστες πρακτικές στη μουσειακή αγωγή.-Σχεδίαση και εμψύχωση: Μαρίζα Ντεκάστρο, Συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας για παιδιά, Ελένη Σβορώνου, Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας).
Ανώτατος αριθμός συμμετοχών: 30 άτομα

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2103250341, info@ekedisy.gr

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: "ΚΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ"-ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Αττικής, δια του Υπευθύνου Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ελευσίνας, την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, το ΤΕΙ Αθήνας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων και Kαλλιτέχνες, διοργανώνουν εικαστική έκθεση με θέμα: «Κρόνος και  Χρόνος».
Η έκθεση πραγματοποιείται από 19 Απριλίου έως 10 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος» (Δραγούμη 37, Ελευσίνα). Στο πλαίσιο της παραπάνω έκθεσης, η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Π.Ε. Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής, δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων,  διοργανώνουν:
α. βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς
β. μαθητική Eικαστική Έκθεση με θέμα: “Διεκδικώντας το μέλλον –Arte Povera (Φτωχή Τέχνη)”
Τα βιωματικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στις 7, 8, 9 & 10 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος" και η μαθητική έκθεση θα λειτουργήσει από 30  Μαΐου  έως 8 Ιουνίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ.

    



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ: ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ"

Δείτε στο σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν στη σειρά δύο σεμιναρίων με θέμα: "Ο λόγος των εικόνων: αξιοποιώντας πολυτροπικά κείμενα στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Προγραμμάτων".

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΑ COMICS"
ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ"
ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙΙ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 


Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ

Σας γνωρίζουμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και η Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων, στην οποία συμμετέχουν το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Διεύθυνση Νέας Γενιάς, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης - ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας - Ι.Π.Ε.Μ, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΕΕΠΟΘΕ), το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη - Συνήγορος του Παιδιού και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων στο προσφυγικό ζήτημα, προκηρύσσουν Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας για το σχολικό έτος 2014-2015.
Το θέμα του φετινού Διαγωνισμού είναι: «Η ιστορία του Αζίζ. Αν ήσουν εσύ στη θέση του...»
Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία και στην Ε’ και ΣΤ΄ τάξη των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.