Our dancing children-Naomi Gerrard

«Η τέχνη είναι ένας δρόμος προς την ελευθερία, τη διαδικασία απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος, γεγονός που είναι ο πραγματικός και ο υπέρτατος στόχος κάθε διαπαιδαγώγησης» Ε. Cassirer
Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμού της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για συνέδρια/σεμινάρια/εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμες συνδέσεις.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Οι τέχνες συνομιλούν: Η πολύτεχνη έκφραση με άξονα το θέατρο στα Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων»

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: 

«Οι τέχνες συνομιλούν: Η πολύτεχνη έκφραση με άξονα το θέατρο στα Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων»

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στο 31ο Δ.Σ. Περιστερίου (Βυτίνης 23 και Βεροίας, χάρτης: https://goo.gl/maps/BvKrZ5Gmd292), κατά τις ώρες 16:45-20:00.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάδειξη της παιδαγωγικής σημασίας της πολύτεχνης έκφρασης με επίκεντρο το θέατρο κατά την υλοποίηση Προγραμμάτων Πολιτιστικών Θεμάτων. Οι τέχνες συνυπάρχουν, αλληλεπιδρούν και υποστηρίζουν η μία την άλλη. Μέσα από τη στοχευμένη ενσωμάτωσή τους στη μαθησιακή διαδικασία, όχι μόνο υποστηρίζεται και εμπλουτίζεται η μάθηση, αλλά και αλλάζει το κλίμα της σχολικής τάξης, καθώς οι πολύτροπες εμπειρίες τέχνης μπορούν να διεγείρουν αισθήσεις και συναισθήματα, να  ενεργοποιήσουν προσωπικά βιώματα και να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των μελών της ομάδας. Επιπλέον μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή των στερεοτύπων και τη μεταμόρφωση του σχολικού γίγνεσθαι από μία μονότονη ρουτίνα σε μία ευχάριστη διαδρομή με εκπλήξεις και ανατροπές.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν βιωματικά με μεθοδολογικά εργαλεία και απλές τεχνικές για την εισαγωγή πολύτροπων εμπειριών τέχνης στην καθημερινή διδακτική πράξη. Οι ήχοι, η κίνηση, οι μελωδίες, ο λόγος και η αφήγηση, τα χρώματα και τα σχήματα, όπως συνενώνονται με μοναδικό τρόπο στο θέατρο, θα γίνουν η αφορμή για να διευρύνουν οι συμμετέχοντες το διδακτικό τους «ρεπερτόριο» και να ανακαλύψουν «μυστικά και ομορφιές» κρυμμένα στα έργα τέχνης, αλλά και «παράθυρα» για να αποκαλύψουν αυτά τα μυστικά στους μικρούς συνοδοιπόρους τους στην τάξη. Εισηγήτρια θα είναι η κ. Ειρήνη Ιακώβου, εκπαιδευτικός ΠΕ70 στο 30ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, υπεύθυνη για την  παιδαγωγική επιμέλεια θεατρικών παραστάσεων για παιδιά.