Our dancing children-Naomi Gerrard

«Η τέχνη είναι ένας δρόμος προς την ελευθερία, τη διαδικασία απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος, γεγονός που είναι ο πραγματικός και ο υπέρτατος στόχος κάθε διαπαιδαγώγησης» Ε. Cassirer
Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμού της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για συνέδρια/σεμινάρια/εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμες συνδέσεις.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Δανεισμός Μουσειοσκευής με θέμα: "Στα ίχνη της γραφής" από τη Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας

Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, δανείστηκε τη μουσειοσκευή «Στα ίχνη της γραφής: Η ιστορία της  γραφής και της γλώσσας στον ελλαδικό χώρο» από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Αττικής κατά το χρονικό διάστημα 3/3/2016-4/4/2016. Η Μουσειοσκευή δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Διεύθυνση Μουσείων) στο πλαίσιο της Πράξης «Στα ίχνη της γραφής: η ιστορία της γραφής και της γλώσσας στον ελλαδικό χώρο» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους.
Κατά το χρονικό διάστημα δανεισμού της στη Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, η μουσειοσκευή  «ταξίδεψε» σε τέσσερις  σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα στο 11ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου, στο 18ο Δ.Σ. Περιστερίου, στο 4ο Δ.Σ. Αγ. Αναργύρων και στο 10ο Νηπιαγωγείο Ιλίου.
Με οδηγό το πλούσιο υλικό της μουσειοσκευής, οι μαθητές έπαιξαν, δημιούργησαν, άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και ταξίδεψαν στο παρελθόν, γνωρίζοντας με τρόπο βιωματικό την ιστορία της γραφής.  Μέσα από εικαστικές, γραφοκινητικές και κιναισθητικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων, παιχνίδια παρατηρητικότητας και αντίληψης, αφής και μνήμης, ενεργοποίησαν όλες τους τις αισθήσεις. Έγιναν μικροί ερευνητές και αρχαιολόγοι, αναπτύσσοντας  την παρατηρητικότητα, την επινοητικότητα, τη φαντασία και τη μνήμη τους. Παρατήρησαν τα φυσικά χαρακτηριστικά, τον τρόπο κατασκευής, τη λειτουργία, τον σχεδιασμό των αντικειμένων και ταξίδεψαν στην περιπέτεια της γραφής από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Πάνω απ’ όλα έζησαν μια ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία, ένα συναρπαστικό ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό, που τους επέτρεψε να διαπιστώσουν την αξία της γλώσσας μας για την εξέλιξη της επιστήμης και την ενίσχυση των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία. 

Διαβάστε περισσότερα για τη Μουσειοσκευή και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς ΕΔΩ .