Our dancing children-Naomi Gerrard

«Η τέχνη είναι ένας δρόμος προς την ελευθερία, τη διαδικασία απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος, γεγονός που είναι ο πραγματικός και ο υπέρτατος στόχος κάθε διαπαιδαγώγησης» Ε. Cassirer
Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμού της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για συνέδρια/σεμινάρια/εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμες συνδέσεις.

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Σεμινάριο με θέμα: «Όταν τα αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες: η μάθηση μέσω αντικειμένων και η αξιοποίησή της κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων»


Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, διοργανώνει σεμινάριο με θέμα:

«Όταν τα αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες: η μάθηση μέσω αντικειμένων και η αξιοποίησή της κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων»

 Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, κατά τις ώρες 16:45-20:00 στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου (Κερκύρας 8, χάρτης: https://goo.gl/maps/JKSPhE6oTTQ2 ).  
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τις αρχές στις οποίες βασίζεται ο σχεδιασμός προγραμμάτων μουσειακής εκπαίδευσης και η υλοποίηση βιωματικών δράσεων που στηρίζονται στη μάθηση μέσω των αντικειμένων.
Κατά το πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς, ώστε τα παιδιά να μπορούν να κάνουν συνδέσεις με το παρελθόν και το παρόν, οι οποίες να έχουν νόημα γι’ αυτά και να τα διευκολύνουν να αντιληφθούν την αξία του πολιτισμού. Θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Τα αγάλματα είναι στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης».
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Όταν τα αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες», κατά τη διάρκεια του οποίου θα υλοποιηθούν δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη επικοινωνιακών σχέσεων μεταξύ των μελών μιας ομάδας, χρησιμοποιώντας ως όχημα τη μάθηση μέσω των αντικειμένων. Με τη χρήση διδακτικών τεχνικών όπως η οπτική παρατήρηση, η συζήτηση, η οπτικοακουστική έκφραση και ο αυτοσχεδιασμός, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν, μέσα από μια πολυδιάστατη προσέγγιση, το διαχρονικό ταξίδι των αντικειμένων από το παρελθόν στο παρόν και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες γι’ αυτά.
Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η κ. Ελπινίκη Κάντζου, νηπιαγωγός, συγγραφέας, Υπ. Διδάκτωρ Μουσειακής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ.    
Αιτήσεις μέχρι Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 και ώρα 10:00.