Our dancing children-Naomi Gerrard

«Η τέχνη είναι ένας δρόμος προς την ελευθερία, τη διαδικασία απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος, γεγονός που είναι ο πραγματικός και ο υπέρτατος στόχος κάθε διαπαιδαγώγησης» Ε. Cassirer
Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμού της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για συνέδρια/σεμινάρια/εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμες συνδέσεις.

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Πρόγραμμα δανεισμού βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας με θέμα την σχολική βία

Τα εκπαιδευτικό υλικό παιδικής λογοτεχνίας με θέμα τη σχολική βία θα δανειστούν οι εξής σχολικές μονάδες:

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 3ο Ν/Γ Καματερού, 7ο Ν/Γ Αγ. Αναργύρων, 5ο Ν/Γ Χαϊδαρίου, 14ο Ν/Γ Πετρούπολης, 12ο Ν/Γ Καματερού, 17ο Ν/Γ Πετρούπολης, 1ο Ν/Γ Περιστερίου

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: 7ο Δ.Σ. Περιστερίου, 14ο Δ.Σ. Ιλίου, 6ο Δ.Σ. Αγ. Αναργύρων, 20ό Δ.Σ. Αιγάλεω, 3ο Δ.Σ. Ιλίου, 2ο Δ.Σ. Αιγάλεω, 24ο Δ.Σ. Ιλίου.

  Το υλικό διατίθεται προς δανεισμό από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα- ΙΒΒΥ (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) (http://www.greekibby.gr/ ). 

  Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα παραλάβουν τα βιβλία από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων) και θα τα επιστρέψουν σε αυτή κατά τις καθορισμένες ημερομηνίες (ώρες: 8:00-14:30), ώστε να μπορεί να τηρηθεί με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα δανεισμού. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να φροντίσουν για την επιστροφή του δανειζόμενου υλικού στην κατάσταση που το παρέλαβαν.
      Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της διάχυσης καλών πρακτικών οι εκπαιδευτικοί που θα δανειστούν τα λογοτεχνικά βιβλία καλούνται να αποστείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων ενδεικτικό υλικό από τις δραστηριότητες και δράσεις που θα υλοποιήσουν με τους μαθητές τους (όπως φωτογραφικό υλικό, αναρτήσεις σε σχολικά ιστολόγια, βίντεο, μαθητικές εργασίες, αφίσες κτλ.).

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, στο οποίο αναφέρεται και το ακριβές χρονοδιάγραμμα δανεισμού.

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί στο σεμινάριο με θέμα: «Όταν τα αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες: η μάθηση μέσω αντικειμένων και η αξιοποίησή της κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων»

Δανεισμός βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας με θέμα την σχολική βία

   Σας ενημερώνουμε ότι, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου), η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα- ΙΒΒΥ (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) (http://www.greekibby.gr/) διαθέτει προς δανεισμό εκπαιδευτικό υλικό με λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά που έχουν ως θέμα την σχολική βία.
Τo δανειστικό εκπαιδευτικό υλικό δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα- ΙΒΒΥ (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) στο πλαίσιο της δημιουργίας αφίσας με θέμα: «Με σύμμαχό σου τα βιβλία, διώξε τη βία από τα σχολεία». Aποτελείται από βιβλία που έχουν επιλεγεί από επιτροπή Παιδαγωγών και Πανεπιστημιακών και έχουν παραχωρηθεί από τους εκδότες, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και γενικές προτάσεις εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και δράσεων. Σκοπός της δημιουργίας τόσο της αφίσας όσο και του δανειστικού υλικού είναι η ενίσχυση των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια ανάπτυξης των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητριών/ών μέσω της παιδικής λογοτεχνίας.
Τα λογοτεχνικά βιβλία θα δανείζονται για σύντομο χρονικό διάστημα σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να τα αξιοποιήσουν στο πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των μαθητριών/ών σε θέματα εκφοβισμού και σχολικής βίας καθώς και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών ή Προγραμμάτων Πολιτιστικών Θεμάτων που εντάσσονται στην θεματική της φιλαναγνωσίας. Περισσότερες πληροφορίες στο ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους ως την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 συμπληρώνοντας την σχετική ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Η Αφίσα και το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου)



Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου πλησιάζει και η αφίσα είναι ήδη έτοιμη. Το 2017, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ρωσίας. Το μήνυμα το έγραψε ο ταλαντούχος ποιητής και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Sergey Makhotin ενώ η μετάφραση στα ελληνικά είναι της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Την αφίσα τη φιλοτέχνησε o διακεκριμένος καλλιτέχνης Mikhail Fedorov, υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Εικονογράφησης Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2016. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις Εκδόσεις Πατάκη. 

Οι εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας που επιθυμούν να προμηθευτούν αφίσες για το σχολείο τους μπορούν να τις παραλαμβάνουν από το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης. 

Άλλα σημεία διανομής αφισών είναι τα εξής: 
  • Τα γραφεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (Μπουμπουλίνας 28, πίσω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) αποκλειστικά κάθε Τετάρτη 5 -7 μ.μ.
  • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 65, τηλ.: 210.38.11.850 και 
  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 16, τηλ.: 210.38.31.078) 

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Σεμινάριο με θέμα: «Όταν τα αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες: η μάθηση μέσω αντικειμένων και η αξιοποίησή της κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων»


Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, διοργανώνει σεμινάριο με θέμα:

«Όταν τα αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες: η μάθηση μέσω αντικειμένων και η αξιοποίησή της κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων»

 Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, κατά τις ώρες 16:45-20:00 στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου (Κερκύρας 8, χάρτης: https://goo.gl/maps/JKSPhE6oTTQ2 ).  
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τις αρχές στις οποίες βασίζεται ο σχεδιασμός προγραμμάτων μουσειακής εκπαίδευσης και η υλοποίηση βιωματικών δράσεων που στηρίζονται στη μάθηση μέσω των αντικειμένων.
Κατά το πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς, ώστε τα παιδιά να μπορούν να κάνουν συνδέσεις με το παρελθόν και το παρόν, οι οποίες να έχουν νόημα γι’ αυτά και να τα διευκολύνουν να αντιληφθούν την αξία του πολιτισμού. Θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Τα αγάλματα είναι στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης».
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Όταν τα αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες», κατά τη διάρκεια του οποίου θα υλοποιηθούν δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη επικοινωνιακών σχέσεων μεταξύ των μελών μιας ομάδας, χρησιμοποιώντας ως όχημα τη μάθηση μέσω των αντικειμένων. Με τη χρήση διδακτικών τεχνικών όπως η οπτική παρατήρηση, η συζήτηση, η οπτικοακουστική έκφραση και ο αυτοσχεδιασμός, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν, μέσα από μια πολυδιάστατη προσέγγιση, το διαχρονικό ταξίδι των αντικειμένων από το παρελθόν στο παρόν και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες γι’ αυτά.
Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η κ. Ελπινίκη Κάντζου, νηπιαγωγός, συγγραφέας, Υπ. Διδάκτωρ Μουσειακής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ.    
Αιτήσεις μέχρι Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 και ώρα 10:00.